Cameres Digitals. Teresa Bellido i Maria Mas

De Lledonerwiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Càmeresdigitales2.jpg

Contingut

INTRODUCCIÓ

Les càmeres digitals són uns dispositius que es van començar a utilitzar fa poc temps per l'empresa Kodak. La seva funció principal és captar imatges en moviment o sense moviment. En aquest treball mostrarem de manera objectiva, com són, com s'utilitzen i els tipus.

QUÈ ÉS?

Una càmera fotogràfica és un dispositiu emprat per prendre fotografies, bé sigui individualment o en seqüència. El seu nom prové del llatí càmera obscura, que significa “cambra fosca” i es refereix a un mecanisme antic per projectar la imatge en el que una habitació (o càmera) funcionava de forma similar a com ho fan actualment les càmeres.

Tota càmera és una mena de cambra tancada amb una obertura en un dels extrems perquè la llum entri i un gravador o superfície de visualització per capturar la llum a l'altre extrem. El diàmetre d'aquesta obertura és controlat habitualment per un mecanisme d'iris tot i que hi ha càmeres amb mida fixa.

HISTÒRIA

La càmera digital fou creada per la empresa KodaK, que es va encarregar de la construcció de un prototip al enginyer Steven J. Sasson en 1975. El seu treball va donar com a fruit una càmera de 4 kg i que feia fotos en blanc i negre amb una resolució de 0,01 megapíxels. Però Kodak no va adaptar a temps el format i se li varen avançar altres marques com: Sony, Canon i Nikon.

Càmera Kodak antiga

TIPUS DE CÀMARES DIGITALS

Les càmeres digitals poden ser classificades en diferents grups:

  • Càmeres professionals de vídeo: són les utilitzades en televisió i en el cinema. Aquesta classe de càmeres té múltiples sensors de color (tres, que capten els colors llum primaris, rgb-vermell verd i blau) per a addicionar la resolució i la gamma de colors que poden obtenir. Les càmeres d'aquesta categoria normalment no tenen un sistema d'enregistrament incorporat o un micròfon.
  • Càmeres de vídeo: utilitzades normalment per aficionats al vídeo. En aquesta categoria es troben totes aquelles càmeres que graven directament el vídeo a un dispositiu d'emmagatzematge de memòria. Usualment té un micròfon i una pantalla LCD per a supervisar la filmació.
  • Càmeres web: són càmeres digitals dissenyades per a funcionar connectades directament amb un ordenador, usualment són utilitzades per a vídeo conferències, o també per a enregistraments de vídeo, alguns models inclouen micròfons i opcions d'acostament.

MARQUES

Hi ha diferents tipus de marques de càmeres digitals depenent del preu , la qualitat aquí tenim uns quants tipus: Agfa, BenQ, Canon, Casio, Contax,Epson, Fujifilm, HP, Jenoptik, Kodak, Konica, Konica Minolta, Kyocera, Leica, Mamiya, Minolta, Minox, Nikon, Olympus, Panasonic , Pentax, Praktica, Ricoh, Rollei, Samsung, Sanyo, Sigma, Sony, Toshiba.

PanasoniC.jpg SonY.jpg Fujifilm.jpg Kodak.jpg Casio.jpg

CARACTERÍSTIQUES

  • Resolució: La resolució és el nivell de definició que una càmera pot donar d'una imatge. En la fotografia digital es parla de píxels per a referir-se al nivell de resolució. Un píxels és la unitat mínima d'informació (llum,color, intensitat...) que conté una imatge. Si s'observa amb l'ordinador una imatge digital molt ampliada, es podrà veure que sempre està composta de minúscules quadrícules. Cada quadrícula és un píxel. Per tant, com més píxels tinga una imatge més alta serà la resolució. Les càmeres digitals actuals poden arribar a nivells de resolució de diversos milions de píxels, la qual cosa es coneix com megapíxels.

Quan es diu que una càmera té cinc megapíxels es diu que en realitat que pot emmagatzemar fins a cinc milions de quadrícules amb més resolució en l'actualitat voregen els set megapíxels.

  • Zoom òptic i digital: és la peça encarregada de recollir la imatge quan fotografiam i 'transmetre-la' al sensor.
  • Visor òptic i pantalla LCD: el visor òptic és molt útil per a estalviar bateries o quan el sol fa la pantalla LCD pràcticament il·legible (encara que les LCD cada dia milloren més), encara que la informació que ens oferix és escassa i l'error de “paralaje” (en el cas de les compactes, on la imatge que veiem no correspon exactament amb el que recull l'òptica) ; en el cas de les càmeres de zoom llarg, s'utilitzen visors electrònics, petites pantalles LCD (de menor consum) protegides per un visor que són còpies del que ens oferix el LCD gran, amb tota la informació i la imatge exacta que obtindrem, encara que sense la qualitat d'un visor òptic reflex tradicional. Quant a les pantalles LCD que vam trobar habitualment en la del darrere de les digitals, recordem que ens oferixen a més la possibilitat de repassar les imatges ja preses i de modificar la configuració de la càmera mitjançant els menús. Al costat del tipus fix, també trobem pantalles de tipus giratori i extraible, com en les càmeres de vídeo.
Pantalla Sony
  • Durada de la bateria (i tipus): hi ha fonamentalment dos tipus de bateries: les de Liti-Ion recarregables i les de grandària AA (les clàssiques de transistor, per a entendre'ns). La primeres tenen normalment més capacitat i vénen amb el carregador de sèrie, però són més cares en el cas que vulguem comprar una de reserva, i tindrem més problemes per a trobar-les en cas de necessitar una amb urgència i estiguem lluny d'un comerç especialitzat. Els carregadors de liti-ion també tenen dos tipus diferents: els quals recarreguen la bateria en la pròpia càmera (i que s'utilitzen també com adaptadors de corrent) o els externs, que ens permeten seguir usant la càmera.

CONECTIVITAT

La immensa majoria dels models actuals duen una sortida per a poder veure el que apareix en la pantalla LCD per una TV o vídeo amb entrada de vídeo compost (cada vegada més habituals). Per a la connexió a l'ordinador per a descarregar les fotos, pràcticament la totalitat de les càmeres actuals incorporen un port USB, en alguns casos de tipus USB 2.0, de molta més velocitat. Amb les càmeres digitals se'ns lliura habitualment un paquet amb programes de retoc fotogràfic, d'edició de vídeo i d'organització d'arxius. Aquestes són normalment aplicacions senzilles, i en poques ocasions, sobretot amb els models d'altes prestacions se'ns facilita programari de renom com Adobe Photoshop Elements o ACD See.

USB

CAPACITAT DE MEMÒRIA

Per guardar les imatges o vídeos presos per les càmeres digitals utilitzen habitualment les targetes de memòria intercanviables de les que hi ha diferents tipus: Compact Flash ( de tipus I i II), Memory Stick, xD- Picture i Multimedia Card/Secure Digital. Darrerament algunes càmeres compactes inclouen una certa quantitat de memòria interna.

Targeta de memòria 512Mb
Eines de l'usuari