Com instal·lar Ubuntu?

De Lledonerwiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Per instal·lar l'ubuntu necessites el CD de instal·lació que es pot aconseguir de manera gratuïta des de aquest link. Una vegada s'hagi descarregat l'hauràs de gravar a un CD. Si actualment tens Windows 7, bastarà que fagis doble clic damunt la imatge de CD descarregada (és un arxiu .iso) i automàticament sortirà un simple menú de gravació. En cas de tenir una versió anterior de Windows et pots descarregar aquest software i ja podràs gravar la imatge de CD.

Una vegada gravat, el procés de instal·lació seria el següent:

  • Reinicia l'ordinador amb el CD d'Ubuntu dins el lector de CD's.
  • Si una vegada reiniciat, l'ordinador et torna a carregar el Windows, vol dir que no tens la BIOS configurada per poder arrancar des de CD. Per configurar-la segueix els passos del següent tutorial.
  • (continuarà)
  • Després d'una estona et sortirà l'escritori del Linux així com et sortiria al principi després de l'instal·lació, ara pots fer el mateix que faries (un poc menys)si estigues instal·lat(Navegar per fitxers, internet amb el Mozilla Firefox,...). Tots els canvis que fagis aquí no es guardaran si tries no instal·lar-lo. Si vols no instal·lar el Linux ara surts allà on diu "Shut Down" i te treurà el CD, així quedarà igual que abanç que haguessis ficat el CD.
  • Si el cas fos instal·lar-lo pitges l'icona de l'escritori que diu "install" i segueixes les passes.


1) et demanarà l'idioma amb el qual vols tenir le Linux. 2) te demanarà la franja horaria (ciutat del teu país). 3) has de posar quin tipus de teclat vols utilitzar.


4) És la part que et pot donar més dificultats; consisteix en edita les partions del disc dur. Et dona per triar entre el mode manual o el guiat. Per més seguretat pots triar el mode manual. Aquí te mostrà els discs durs i com els detecte el Linux.

Normalment si tens 2 o més discs durs, a on et posa "/dev/ntfs" és el Windows i allà on et posa "/dev/fat32" és la part on hi ha el sistema de fitxers. Si desideixes posar-ho en un altre disc dur on no hi hagi el Windows entrant pel Windows ja hauies d'haver posat els fitxers que hi havia, en el disc dur on hi ha el Windows.

Per exemple si el cas fos que hi haguès 2 discs durs:

/dev/hda Ocupat / Liure
/dev/hda ntfs ... 50000 / 45000(MB)(primer disc dur)
free space 8000
/dev/sda
/dev/hd1 fat32 ... 35000 / 60000 (segon disc dur)

En el cas que no es volgués guardar al fitxers del segon disc dur o ja estiguessin passats ja se pot instal·lar el Linux.

a)El que s'ha de fer és pitjar sobre el segon disc dur i pitjar a baix del quadre on surt: Delete Partitioni et dirà "free space 95000 MB";

b)Després pitjar on posa "new partition i posar per exemple si hi ha 95000 MB al disc dur, 85000 MB o octets amb format "fat32" i punt de muntatge"/media/windows".

c)Segon, Posar sobre "free space" "New partition" i posar 9000 MB amb format "ext3" i punt de montatge "/".

d)Tercer posar-te sobre free space i posar "New partition" i posar com a format "Swap".

Si no has posat o acabat de posar alguna cosa t'ho dirà quan posis endavant.


5)Et demanarà si vols entrellaçar l'Ubuntu amb algun usuari de Windows. 6)Te demanarà les dades personals i el nom i la contasenya d'usuari. 7)Te resumirà les passes i lo que has fet.
8) Instal·lar.


Pàgines Web d'interès

Softcatalà

Si en trobau més les podeu afegir.

Eines de l'usuari