DIMONIADA 2005-2006

De Lledonerwiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

El perquè de tot això

Un super dimoni !!!


Sant Antoni i el dimoni

jugaven a trenta-un

El dimoni va fer trenta

Sant Antoni trenta-un

I apostant al dimoni, la Cooperativa va perdre. Després de molts d'anys vestint-nos de pagesos i pageses, després de molts d'anys cercant tractors que sempre arribaven a darrera hora, vam decidir fer un canvi i apropar-nos al costat “prohibit” de la festa de Sant Antoni: el món de Lucifer. Aquest va ser el principi, principi de la Dimoniada, seguir participant a una festa tan nostra com és la de Sant Antoni, però canviant de bàndol i ser a partir d'enguany un poquet més “desbaratats”.

Primeres passes

Informació a tota la comunitat educativa, com més serem millor. L'equip directiu va fer arribar a tots els interessats una circular amb el primer esbós del que seria la dimoniada, tots aquells que si volguessin apuntar ho havien de fer a la secretaria del centre.

Com en tots els començaments el caos també va ser notori, gent que s'apuntava i després s'esborrava, un bon mal de cap per na Jerònia Muñoz Pomar que fou l'encarregada d'anar a comprar la tela per a confeccionar els vestits.

Backstage (el vestit)

La super pancarta de la Dimoniada


Després d'haver aclarit quants de metres de tela es necessitaven, 2’5 metres pels nins i 3 metres pels grans, va sortir el primer patró del nostre futur vestit. Una vegada passat eixamples, cosit i repuntat, començà la gran i difícil tasca de decidir-ne l'estampat.

Damunt la primera mostra na Margalida Estelrich va decorar-lo. El cap de cabra que duim a l’esquena seria el distintiu de la nostra dimoniada, essent condició que tots els vestits l’havien de dur. Els demés elements (el foc i la forca) podien ser més flexibles a la mà i la gràcia dels dibuixants.

Na Bea ens va fer el vestit de mostra, però així com s’anava apuntant gent vàrem haver de demanar ajuda a altres cosidores, na Tomasi i na Sebastiana. Al final es feren 40 vestits.

Complements Mascara

Per tal de donar més joc a la indumentària, es decidí completar-la amb una mascara.

El mètode utilitzat per confeccionar-la fou a partir de benes de guix. Aquestes es podien adquirir a la farmàcia, es banyaven, amb l'aigua s'ablanien, es col·locaven damunt la cara del futur dimoni o diablessa i en sortia un munte de personal i intransferible.

Una vegada seques es decoraven a gust, i se li afegien les banyes tan característiques d'aquestes criatures. Cal destacar que aquest sistema no va ser massa efectiu, és per això que en cercarem un de més còmode.

Caps de bou

quin a pooooooorr !!!!


La idea va ser de na Margalida Estelrich, però varen ser en Joan Xamena i en Pep Sans els que se n'encarregaren: els varen comanar, bolli i buidar durant un cap de setmana,i els clavaren al pal. Les banyes de paper estan fetes per na Margalida Estelrich.

Tambors i canyes

Els tambors juguen també una part important, ja que donen una nota d’alegria a la dimoniada i ens fan ballar al ritme dels seus compassos. Fou en Xavi Fuster l’encarregat de dirigir la tamborada. Qui no tocava cap instrument podia dur una canya i molts de picarols per fer encara més renou.

Vàrem creure oportú no dur cap element de foc ni petardos ja que els vestits fets de sac perillaven de prendre amb alguna espira i a més s'apuntaren molts d'al·lots petits.

Atelier

Durant tota la setmana del 16 al 20 de gener de 2006 al laboratori de l’escola vàrem muntar el taller per decorar la nostra indumentària. Des de les 9:00 fins a les 19:00 va ser una raig seguit de “dimonis” o mares dels “dimonis” que venien a pintar els vestits i a fer les màscares.

També es feren assajos de tambors ja que n'hi havia que mai en la vida havien agafat una baqueta. L'encarregat de dirigir-los fou en Xavier Fuster, es feren els dilluns i els dijous a les 17 hores al pati de Sant Alfons.

Debut

Començant a fe renooouu !!!I a la fi va arribar el moment de presentar-nos en societat, fou el dissabte 21 de gener al fogueró organitzat per l'APA.

Primer, dimonis, dimoniets i diablesses es replegaren al pati de l'escola. Després de la foto oficial els tambors començaren a sonar i tota la colla es dirigí cap a la Font de Santa Margalida.

Una vegada encés el foc, na Margalida Estelrich va llegir un manifest de presentació, però com en tots els directes els mitjans tècnics no varen funcionar, i va haver d'ampliar la seva veu amb la radio del cotxe de la policia local.

Reproduïm a continuació el que d'aquella manera na Margalida va dir.

BONES I ENDEMONIADES FESTEEES !!!!!!!!

Que devien planejar??

Reunits en assemblea infernal, vàrem decidir que havia arribat l’hora de treure llustre a la forca i venir a animar les festes de Sant Antoni a Felanitx.

Nosaltres, cosins primers del Gran Cucarell, no anam de berbers; ens agrada, el bon caliu, la sobrassada coventeta i la gresca !

Per això avui, amb les piules fetes i les canyes noves, amb les banyes llustroses i el vestit d’anar mudats ens volem presentar:

“Senyores i senyors, pares i mares, alumnes, mestres i professors, músics i balladors... ànimes i animetes... per tots vosaltres i venguts directament des de l’hivern: SA DIMONIADA D'ES LLEDONER”

Tenim la ferma promesa de fer molt de renou i passar-mos-ho molt bé i si pot ser conquerir qualque animeta engatussada per les nostres fresques i ferestes rialles.

Però per damunt els desitjos del Dimoni Gros, hi ha una altra responsable d’aquesta ascensió a la Terra. Així que... una forta repicada per l’alma matern, la mare d’aquesta idea que ha hagut de suar sang i fetge; però ho ha aconseguit i avui la dimoniada dóna més força al fogueró.

Nosaltres podem ser diabòlics però també sabem ser agraïts, així que demanam a na Catalina Colom que es personifiqui ara, aquí i tot d’una per fer-li entrega d’un petit obsequi.

Seguiem fent més i més renou!!!


I ara... foc i fum, caliu i flamarades! Els dimonis, dimoniesus, dimònies i dimonietes, dimoniassos i dimonions des Lledoner us desitjam unes bones festes de Sant Antoni. Salut i molts d’anys!

El director de la Cooperativa, Antoni Vicens Massot, va fer entrega a na Catalina Colom d’un siurell en forma de dimoni damunt una base de fusta amb una placa que duu la següent inscripció:

La dimoniada des Lledoner a na Catalina Colom

Sant Antoni, gener de 2006 I després de l'acte oficial, tothom a ballar i botar.

No en teníem prou

El nostre centre sempre ha participat a les beneïdes de Sant Antoni, i aquest any encara menys hi podiem faltar.

A l'escoleta és habitual que els petitons, acompanyats de les mestres es vesteixin amb el nostre vestit tradicional. La dimoniada va acompanyar l’estol de pagesets i pagesetes. I seguint la tradició de la nostra escola, na Jero va llegir aquestes gloses.

De les tenebres del gener

Ja haviem entrat en acció

Sant Antoni ha revengut

dimonis d’es Lledoner

de ben prest ho hem sabut.

Hem vingut a torrar pa

i a beure un glop de vi

que tampoc no sigui massa

Demostrant el que sabiem!!!

que no hem d’errar el camí.

Duim foc per les sabates

i banyes damunt el cap,

però no feim por ni a les rates

ni als moixos ni al bestiar.

Enmig de tota la gent

Cridam per fer gran festa

mentre sonen picarols

i amb la cara ben feresta

no deixam petits redols.

D’aquest foc no hem sortit

només per fer renous,

que Sant Antoni Beneït

ens hagués amollat els bous.

Duim pagesos i pageses

de la vila, els més bufons;

fan moltes mambelletes

i riuen amb els dimonions.

Sant Antoni els somriu

amb cara de satisfet

que molts d’anys poguem sortir

dimonis, pagesos i l’altra gent.

I que ens guardi del mal temps

i ens ompli d’alegria

tant als grans com al jovent,

a la ciutat i a la pagesia.


Altres dades i curiositats

Ja se sap que els incicis sempre són complicats, les preses per veure el resultat final duen a errades, “ho haguéssim pogut fer així” i d'altres petits problemes que amb uns anys més d'experiència ja ni hi pensarem, però és important que en quedi constància perquè la història si no s'escriu s'oblida.


Persones que s’han confeccionat els vestits de la primera dimoniada:

Mestres:

1.Catalina Colom Maimó.

2.Joan Xamena Galmés.

3.Catalina del Mar Oliver.

4.Pilar Oliver.

5.Pilar Manresa.

6.Joan Isidre Albons Mestre

7.Pep Miquel Sans Sastre.

8.Jaume Barceló Coronado.

9.Xavier Fuster Menayo.

10.Francisca Amparo Mestre Barceló

11.Maribel Vilanova Caner.

12.Lucía Hernández Pérez.

13.Antònia Serra Antich.

14.Catalina Barceló

15.Jerònima Muñoz Pomar

16.Pep Gómez

17.Maria Antònia Obrador Margalida Adrover Marqueño

18.Magdalena García Garcías


Alumnes:


1.Maria Leiva Oliver (Aula de 4 anys B)

2.Antoni Lluís Xamena Colom (Aula de 4 anys B)

3.Joan Ferran Bernácer Aznar (1r A de Primària)

4.Guillem Jaume Barceló Terrero (1r A de Primària)

5.Maria Monserrat Colom (4t B de Primària)

6.Rubén Luque Ruiz (5è A de Primària)

7.Joan Andreu Adrover (5è A de Primària)

8.Josep Nicolau Miralles (5è B de Primària)

9.Toni Sierra Abenza (5è B de Primària)

10.Joan Carles Lladonet (1r A ESO)

11.Carles Sirer Melis (1r B ESO)

12.Jonathan Perea Torres (1r B ESO)

13.Miquel Àngel Obrador Escribano (1r B ESO)

14.Jaume Obrador Mesquida (1r B ESO)

15.Gabriel Piña Gómez (1r B ESO)

16.Miquel Vázquez (2n d’ESO)

17.Miquel Arnau Gayà Adrover (3r A ESO)

18.Manuel Hidalgo Binimelis (3r A ESO)

19.Catalina Mesquida Ximelis (4t d’ESO)

20.Maribel Sevilla Vilanova (4t d’ESO)


--M.Hidalgo 11:58, 17 nov 2006 (CET)

Eines de l'usuari