Departament d'Orientació Ed. Secundària 2006-2007

De Lledonerwiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

PROGRAMA ALTER


El programa ALTER sorgeix com una iniciativa de pràctiques formatives de caire preventiu, adreçat a joves amb risc de fracàs escolar. Aquestes pràctiques formatives s’entenen com a programes d’intervenció socioeducativa per a l’alumnat amb risc d’exclusió escolar i/o social per el que les mesures ordinàries i extraordinàries aplicades als centres d’ensenyança de secundària no han aconseguit els resultats esperats.


Tot això significa un balanç d’experiències i pràctiques vitals diàries mínimament satisfactòries que condueixen el jove a un grau raonable d’estima i confiança en sí mateix; a una certa quantitat de relacions socials que el facin arribar a sentir-se part de la comunitat, i a un coneixement i a una acceptació de les normes i cultures bàsiques de la comunitat en la que està incorporat, però que encara desconeix.


S’ha de tenir en compte que en el període 2002 / 2003 de 40.117 alumnes que es matricularen d’ESO a les Illes Balears – entre col·legis públics, concertats i privats – es produí al voltant d’un 37% de fracàs escolar i un 16% d’absentisme total o crònic, per això ha nascut el programa ALTER com una iniciativa del Govern de les Illes Balears en col·laboració amb diversos ajuntaments de les Illes i mancomunitats locals, que compta per a l’any 2006-2007 amb el finançament de la Conselleria de Presidència i Esports i de l’Ajuntament de Felanitx.

Hem d’esser conscients que els programes d’intervenció socioeducativa volen ser una mesura integradora d’acord amb les necessitats, els interessos i les expectatives de l´alumnat que atenen, en el sentit de facilitar el retorn a l´activitat acadèmica i/o formativa de manera global. L´element clau de la nostra feina s’ha de basar a motivar l’alumne per a l’aprenentatge d’unes habilitats concretes o el retorn cap a l’ensenyança reglada, i s’han d’emprar eines com la regulació de la conducta, el desenvolupament de la constància i la voluntat personal.

Els usuaris beneficiaris d’aquest programa són alumnes de 14 a 16 anys, i la seva assistència es considera transitòria i com a mesura d’atenció a la diversitat.

Atenen el servei diferents membres del Departament d’Orientació juntament amb els mestres de taller i l’Educadora de Carrer dels Serveis Socials.

   L’horari dels usuaris se porta a terme a dos llocs diferents:

Al Centre Escolar cursaran les diferents matèries: anglès, llengües, matemàtiques, taller, transversals. Al lloc seleccionat per a fer la feina.


La durada del programa coincideix amb la del curs escolar. A la finalització d’aquest, es constituirà una Junta d’Avaluació, la qual es realitzarà d’acord amb l’adaptació del seu mètode educatiu. Els alumnes seran avaluats per tots els professionals implicats en la seva formació, és a dir, tant pels mestres de les diferents àrees com pel responsable del nin/a dins l’empresa on realitzi les pràctiques de treball. Un cop avaluats s’arribarà a un consens entre tots per posar una nota final. A l’informe s’especificaran totes les intervencions realitzades, així com el grau de satisfacció obtingut, a més dels motius que justifiquin la proposta i els serveis socioeducatius implicats.

La darrera finalitat del Programam ALTER, com a mèrit d’unes competències curriculars, és l’aprenentatge d’un ofici per a la inserció laboral posterior a l’etapa d’Educació Secundària Obligatòria.

El present curs realitzen aquesta iniciativa tres dels nostres alumnes. Se troben molt satisfets amb aquesta nova experiència educativa i els ha fet il.lusió exposar les seves opinions de la tasca que realitzen a llarg de la següent entrevista.


1. Quin tipus de feina fas al programa ALTER?

IVAN: Preparar cotxes per a pintar. Xapista.

JORGE: Tot lo que li pertoca a un peó d'obra.

JOSE VICENTE: Canvio olis i coses d'aquestes.


2. Has pogut triar tu el taller que volies o n'haguessis triat un altre?

IVAN: Faig el que jo vaig triar.

JORGE: Jo també.

JOSE VICENTE: Sí, el que jo volia.


3. Quin horari fas?

IVAN: de nou a una del dematí.

JORGE: de nou a sis.

JOSE VICENTE: de vuit a una. Me varen dir si volia començar a les nou i vaig dir que no.

4. On fas feina?

IVAN: J.M. Prohens, allà a prop de correus.

JORGE: Rodríguez Jar S.L., amb mon pare. Ara estam fent feina a Cala Llombards.

JOSE VICENTE: A sa FORD Motor Felanitx.

5. T'agrada fer la feina que fas?

IVAN: sí m'agrada, però estic un poc cansat de lijar i m'agradaria començar a pintar.

JORGE: siiiiiii... molt! Sé fer-la bé.

JOSE VICENTE: Sí

6. Perquè?

IVAN: Perquè així aprenc per al dia de demà arreglar el meu cotxe.

JORGE: Perquè està guai i estic amb mon pare.

JOSE VICENTE: Home, el que passa és que no cobro.

7. T'agradaria en un futur fer feina del que fas al programa?

IVAN: Claro, però millor montat.

JORGE: És clar, i tenir l'empresa.

JOSE VICENTE: Jo sí! A la FORD mateix o a un altre lloc.

8. Com segueix la relació amb els teus companys del grup classe?

IVAN: Bé.

JORGE: molt bé.

JOSE VICENTE: sí, bé.

9. Seguiu tenint el mateix contacte amb ells?

IVAN: no tant, però n'hi ha.

JORGE: sí.

JOSE VICENTE: Igual.

10. Que pensau de venir domés dos dies a la setmana a l'escola?

IVAN: Bé.

JORGE: A mi m'agradaria venir més.

JOSE VICENTE: Està bé, un dia menys millor...

11. I ses mestres? Hi teniu bona relació?

IVAN: Sí.

JORGE: Sí, claro...

JOSE VICENTE: Sí.

12. Que haguessis fet si no t'hagués sorgit l'alternativa del programa ALTER?

IVAN: Doncs... venir a l'escola, quin remei!

JORGE: Aguantar a l'escola.

JOSE VICENTE: Hauria seguit suspenent i no hagués vengut massa a l'escola.

Eines de l'usuari