El Linux i GNU - 2008-2009

De Lledonerwiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

1.- Introducció

Aixo es el logotipo de linux
Aquest treball tracta de que és el linux, explica que el linux no és el mateix que el GNU que es vanjuntar per fer un GNU/Linux, també tracta del que és el GNU/Linux, també pots sabre el tipus de linux que hi ha dins el propi linux, dins el linux hi ha molts de tipus, aqui pots veure 10 tipus de linux. Ens diu com pots usar el GNU/Linux que es per donar-te una idea i per sabre de que va el linux, a continuació explica la seva historia i també ens diu qui va fer el linux i el GNU i que l'inventor de GNU no vol que diguin linux sinó vol que digui GNU/Linux. A continuació explica les seves característiques del linux i explica les seves habilitats, i finalment acaba amb la opinió personal.

2.- Què és el linux?

Linux és el nucli d'un sistema operatiu, el sue nom correcte és GNU/Linux. Aquest programa és completament lliure, és a dir, pots canviar el que vulguis, el linux el pots instal·lar a tots els hardware i no te ningun problema per instal·lar-lo.

Linux no és el producte d'una empresa, sinó de diverses empreses i de persones que contribueixen en el projecte. El va desenvolupar per Linus Torvalds.
El nucli es distribueix amb un conjunt d'utilitats GNU.
En el linux podem distingir de diversos tipus com per exemple: gobuntu, edubuntu, xubuntu, kubuntu, ubunti, debian, fedora, etc.l

GNU Són programes que ell tot sol no es podia ajuntar però junt amb el linux formaven el nucli el GNU/Linux.

3.- Què és el GNU?

El GNU/Linux és un programa inventat per un home anomenat Richard Matthew Stallman, però aquest home nomes va inventar alguns programes i Linus Torval va inventar el nucli, al 1991 varen unir el GNU i el linux i es varen ajuntar formant el GNU/Linux. Richard Matthew Stallman No vol que diguin Linux sinó vol que diguin GNU/Linux.

4.- Distribució de linux

Aixo es el redht
REDHAT ENTERPRISE: Aquesta és una distribucions que té molt bona qualitat, continguts i suport als usuaris per part de l'empresa que la distribuïx. És necessari el pagament d'una llicència de suport. Enfocada a empreses.
Aixo és una distribució de linux
FEDORA: Aquesta és una distribucions patrocinada per RedHat i suportada per la comunitat. Fàcil d'instal·lar i bona qualitat.
opensuse
OpenSuSE: Una altra de les grans. Fàcil d'instal·lar. Versió lliure de la distribucions comercial SuSE.
Aixo es el suse
SuSE LINUX ENTERPRISE: Una altra de les grans. Molt bona qualitat, continguts i suport als usuaris per part de l'empresa que la distribuïx, Novell. És necessari el pagament d'una llicència de suport. Enfocada a empreses.
Aixo es el debian
DEBIAN: Altra distribucions amb molt bona qualitat. El procés de instal·lació és un poc mes complicat, però sense majors problemes. Gran estabilitat abans que últims avanços.
Aixo es el slackware

SLACKWARE: Aquesta distribucions és de les primeres que existí. Va tenir un període en el qual no s'actualitzo molt sovint, però això és història. És rar trobar usuaris dels quals van començar en el món linux fa temps, que no hagin tingut aquesta distribucions instal·lada en el seu ordinador en algun moment.
Aixo es una distribucio de linux
UBUNTU:Distribucions basada en Debian, amb el que això comporta i centrada en l'usuari final i facilitat d'ús. Molt popular i de bon tros suport en la comunitat. L'entorn d'escriptori per defecte és GNOME.
Kubuntu
KUBUNTU:Distribucions basada en Ubuntu, amb el que això comporta i centrada en l'usuari final i facilitat d'ús. La gran diferència amb Ubuntu és que l'entorn d'escriptori per defecte és KDE.
Aixo es el gentoo
GENTOO: Aquesta distribucions és una de les úniques que han incorporat un concepte totalment nou en Linux. És una sistema inspirat en BSD-ports. Podies compilar/optimitzar el vostre sistema completament des de zero. No és recomanable endinsar-se en aquesta distribucions sense una bona connexió a Internet, un ordinador mitjanament potent (si voleu acabar de compilar en un temps prudencial) i certa experiència en sistemes Unix.
Aixo es el mandriva
MANDRIVA:Aquesta distribucions va ser creada en 1998 amb l'objectiu d'acostar l'ús de Linux a tots els usuaris, al principi es crido Mandrake Linux. Facilitat d'ús per a tots els usuaris.5.- Com és el sue us?

El seu us és molt variable perquè es lliure pots fer el que vulguis, pots canviar el que et vagi malament. Pots posar el que tu vulguis.
Aquest programa és lluire, es a dir, pots canviar i “muntar” el que et vagi be i el que et vagi malament.

6.- Història

Linus Torval
Linus Torvalds, un estudiant d'Informàtica de la Universitat de Hèlsinki (Finlàndia), en veure que no es podia ampliar les funcions del Minix, va decidir crear el seu propi sistema operatiu compatible amb Unix que va anomenar Linux.
Va desenvolupar Linux com a part del seu projecte de final de carrera, i va presentar-ne la primera versió, el 17 de setembre de l'any 1991 tenia tant sols 21 anys. A partir d'aquell moment, nombrosos col·laboradors es van afegir al projecte. Milers de persones que volien executar Unix en els seus PCs van veure a Linux la seva única alternativa, ja que que a Minix li faltaven massa coses.
Linux va anar com la “seda” al projecte , un projecte que pretenia de desenvolupar un sistema operatiu totalment lliure, a l'estil d'Unix, i que tenia un bon joc d'aplicacions i utilitats, però li faltava un nucli. A aquest sistema operatiu se l'anomena GNU/Linux, tot i que per extensió, habitualment s'utilitza el nom Linux per designar també el sistema operatiu complet.
A mitjan els anys noranta Linux s'havia convertit ja en l'Unix més popular entre la gent que buscava alternatives al sistema Windows de Microsoft. Linux continua essent desenvolupat per un gran nombre de programadors d'arreu del món, amb Linus Torvalds mantenint una certa direcció del projecte. El creador de GNU es nomia Richard Stallman.

7.- Característiques

 Hi ha moltes raons: és lliure, per experimentar a una cosa nova. L'oportunitat única de participar en allò que és, de manera discutible, "el projecte d'enginyeria de col·laboració més gran de la història de la humanitat". Per explorar una alternativa a l'ubic, a vegades detestat, i incorrectament anomenat el sistema operatiu "més popular" per a PC. Els sistemes Linux sobresurten en moltes àrees, que abasten des de les inquietuds de l'usuari final, com ara l'estabilitat, la velocitat i la facilitat d'ús, fins a temes seriosos com ara el desenvolupament i la gestió de xarxes. El fet de ser estable, completament equipat, amb aplicacions lliures incloses en la majoria de distribucions, estrafà força bé els equivalents ofimàtics comercials. Avui en dia, el Linux fins i tot ofereix una varietat de paquets de productivitat i ofimàtics comercials que també poden importar i exportar fitxers d'altres plataformes, incloent el Windows i el MacOS. Les característiques son:
Estabilitat
Aixo es el creador del GNU
El Linux ha estat llargament elogiat per la seva estabilitat; les màquines Linux són conegudes per funcionar durant mesos, i fins i tot anys, sense fallar, congelar-se, ni haver de ser arrencades de nou. Els usuaris de Linux a vegades es riuen d'altres sistemes operatius menys estables mitjançant protectors de pantalla com ara el BSOD (Blue Screen of Death, pantalla blava de la mort, que mostra pantalles de fallada d'altres plataformes) i jocs com ara l'XBill (en què un virus malvat disfressat d'un popular sistema operatiu fa que les màquines prenguin foc).
Velocitat Les màquines Linux també són conegudes per ser extremadament ràpides, perquè el sistema operatiu és molt eficient en gestionar els recursos com ara la memòria, la potència de la CPU i l'espai en disc.
Treball en xarxa
El treball en xarxa és connatural al Linux. Al capdavall, Linux es basa en UNIX, en el qual, més o menys, es va desenvolupar el treball en xarxes d'ordinadors. Probablement tots els protocols de treball en xarxa en ús a Internet són natius de UNIX i/o Linux, i per tant es pot esperar que el UNIX i el Linux treballin en xarxa millor que qualsevol altra plataforma.8.- Opinió personal

Linux i el GNU
En aquest treball he parlat de que és el linux i també em parlat del que és el GNU/linux. També em explicat les seves característiques que te el linux i el GNU (les seves coses bones: la velocitat, la estabilitat, etc.). Després em explicat els tipus de linux que podem distingir (ubuntu, mandriva, etc.). També en aquest treball pots trobar com és el seu ús. En aquest treball pots trobar i cercar la historia i qui va fer el linux i el GNU i qui son aquests dos personatges (Linus Torvalds, Richard Stallman) i finalment hi ha la meva opinió personal.
Trop que està molt be perquè és lliure i pots fer tot el que vulguis i et pots connectar amb altre gents, pots canviar i posar el que vulguis.
O recomano a totes les persones, m'agrada molt.


Eines de l'usuari