George Orwell

De Lledonerwiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

  George Orwell pseudònim de Eric Blair va nèixer a Motihari, una colonia británica de la India el 25 de Juny de 1903. Era fill de Ida Mabel Limouzin Blair, de ascendència birmana i de Richard Walmsley, administrador del departament de opio del goviern indi.
A los dos años es va traslldar amb la seva mare i germana major a Inglaterra i no tornaria a veure el seu pare fins el 1907.
El 1909, Blairva ser enviat a una petita escola paroquial anglicana a Henly la cual va ser la seva germana major amb anterioritat mai va escriure sobre els seus rècords d'aquella l'època deguat a l'impresionamente dels seus professors molt favorablement , dos anys més tard fou al director d'unes escoles preparatories de major renombre a Inglaterra per aquells temps, St. Cyprian, en Eastbourne, Sussex. El jove Eric asistí a aquesta escuela gràcies a una beca que permití pagar només la meitat de les taxeshabituals. Eric no se sentía a gust en l'escola St.Cyprian, al menys en lo que se referí als métodes de ensenyament i els profesoors. Encara que allò fou a von aconseguí sendas becas para les escoles de Wellington i posteriorment la de Eton, en la cual va anar anys més tarddice, haber sigut relativament feliç, pertant se permitría a els estudiants una considerable independència. En aquest estableciment va fer amistat amb uns quants futurs intelectuals británics, comCyril Connolly editor de la revista Horizon, en la cual se publicaren molts dels ensagos de Orwell. 
Tras culminar els seus estudis a Eton, decideix unirse a la Policía Imperial India a Birmania (actual Myanmar ), pertant no tenía possibilitats d'aconseguir una beca universitaria i els metjans de la seva família no eran suficients para costear la seva educació. Abandona l'ejèrcit i torna a Inglaterra en el 1928 habent deserrollar un odi a l'imperialisme que mostren en els dies deBirmania (Burmese Days), publicada el1934 i en ensagos com un ahorcament (A Hanging) o Disperant a un elefant (Shooting an Elephant). Posteriorment visqué uns quants a indigencia, fent traballs de totes clases, tal i com recorda en Sin Blanca a Paris i Londres (Down and Out in Paris and London), la seva primera obra important. Consegué un traball com mestre de escola pero aviat se va forcadar a abandonarlo per problemas de salut i comença a traballar com asistent en una tenda de llibres de segona mà a Hampstead, una experiència que rememora parcialmente en la novela corta Mantened la Aspidistra izada (Keep the Aspidistra Flying).

 Se trasllada a Paris en la primavera de 1928, a von vivía amb la seva tía Nellie, amb l'esperança de forjar la seva carrera com home de lletres. Tras algunos intents falsos, Eric se va veure obligat a traballar de rentaplats en el luxe Hotel X, sobre el carrer Rivoli, en1929, tal com fa menció a Sin blanca en París i Londres. Per altre banda, el registre no senyala si l'autor eligí el títol per el seu llibre en base a la seva su experiència en la pobresa. A finals de 1929, regresa a la casa dels seus pares en Southwold, Suffolk,malalt i sense dobes i composa Els dies de Birmania.

Eric Blair se convertí en George Orwell en el 1933, mientres l'autor escrivía per la New Adelphi, vivía a Hayes, Middlesex, i traballava com professor d'escola. Adoptá aquest pseudònim per no incomodar els seus pares amb Sin blanca a Paris i Londres. Va arribar a considerar altres noms literarios com Kenneth Miles o H. Lewis Allways, abans de decidirse por un nom que deixa traslucir l'afecte que sempre havía estat per la tradició i la campinya inglesa: Jorge es el sant patró de Inglaterra (y Jorge V era el sobera ), mientres que el río Orwell, a Suffolk, es un dels llocs més emblemátics per molts inglesos. Blair també pensá que un llinatge que comença amb la lletra "O" li donaría una millor posició als seus llibres en els estants de les llibreríes.


Com a escritor, George Orwell se serví de la seva experiència com professor i de la vida en Southwold per la novela La Filla del clérig (1935), escrita en 1934 a casa dels seus pares de la malaltiaque el abatía i li obligava a ganarse la vida impartint clases. De 1934 a 1936 va ser asistent a mitja jornada a Booklover's Corner, una llibrería de segona mà a Hampstead. Dur una vida solitaria, encara que rodearse de la companyia de joves escritors. Hampstead era un poble intelectual que ofería establiments destinats al desanvolupament de activitats culturals de diversa índole. aquestes experièncias se traslladaren a la novela Mantened la Aspidistra izada (1936).
Orwell se va casar amb Eileen O´Shaughnessy el 1936 i adoptaren un nin, Richard Horatio Blair.la seva dona va morir nou anys més tarde, en el 1945 , durant una operació. A comencaments de 1936, Victor Gollancz, membre del Left Book Club, instí a George Orwell a escriure sobre la pobresa de la clase obrera en el norte d'Inglaterra. La seva anécdota, El camí a Wigan Pier va ser publicada en el 1937. Orwell ejercí com reporter social, va teni accès a molte vivendes modestas per experimentar en les condicions ínfimes en les que vivía la gent, va agafar nota dels ingresos salarialis per lloc, i pasá dies enters consultant en la biblioteca por registres de salut pública e informes laborals en les mines. L'autor mai formá part activa de asociació o coalició partidista alguna, si bé en la vida reconeix sentirse un home de esquerres.La primera mitat de El camí a Wigan Pier presenta un compendit dels seus investigacions sociológices en Lancashire i Yorkshire. Comença evocant el panorama de las mines de cobre. La segona part, en canvi, es un ensay extens de les seves vivendes i del desenvolupamnet del seva conciència política, incluyent una denuncia els elements irresponsables de Left. Coma resultat, l'editor Gollancz va temer que la última part puguès resultar ofensiva per els lectors habituals del Left Book Club, per lo que afeguí un prefaci l'obra mentras Orwell se trobava a España.


_Novel.la 1984:

1984 és una novel·la política escrita per George Orwell l'any 1948. Es tracta d'una narració emmarcada en una distopia en la qual un Estat omnipresent, encarnat en una dictadura totalitària encapçalada pel seu líder, el Gran Germà, reforça un conformisme absolut entre els ciutadans, i cerca la supressió de la seva identitat mitjançant un control absolut. Així doncs, no existeix llibertat de cap tipus, per als ciutadans, ni tan sols llibertat de pensament ja que la vigilància dels individus en tots els moments de la seva existència, fins i tot en la seva intimitat, revela a l'Estat qualsevol detall.
Aquest llibre introdueix el concepte del Gran Germà, un líder sempre present i que tot ho pot veure i controlar a través de monitors ("tele-pantalles") situats a totes les habitacions; l'Habitació 101, la Policia del Pensament, i la Novaparla (la llengua que fan servir els buròcrates i polítics per mantenir controlada la població, suprimint les subtileses que poden esdevenir perilloses o ambigües del llenguatge i substituint-les per una simplicitat malintencionada). 1984 va tenir un bon nombre de vendes des del començament, i avui en dia segueix sent un dels llibres més influents del segle XX.
Juntament amb la societat de la novel·la Un món feliç d'Aldous Huxley, el món de malson descrit a 1984 constitueix una de les obres més citades i conegudes de la ficció distòpica de la literatura anglesa. Ha estat traduït a moltes llengües i la seva terminologia particular ha trobat el seu lloc en els debats socials i polítics sobre privadesa. El neologisme "orwellià" és emprat per descriure accions o organitzacions que d'una o altra manera recorden a la societat que apareix al llibre.

Eines de l'usuari