Linux i GNU/Linux - 2008-2009

De Lledonerwiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Introducció

Linux Torvalds.jpg
Que es es el Linux? No se realment el que es, però amb aquest treball esper saber-ho realment. Perque En aquest treball es podrà coneixa tot sobre el Linux, sobre Linus torvalds( creadordel Linux ), sobre el projecte GNU i el seu creador ( Richard Stallman ), sobre el GNU/Linux i ademes sobre algunes de les seves més famoses variasions ( que s'anomenen Distribucions ) que son Ubuntu, OpenSuse, Kinux, etc... Sobre el mercat i la seva guerra particular amb el Windows Vista i l'empresa Microsoft Windows. Podreu veure algunes fotografies sobre Linus Torvalds, Richard Stallman i les seves particulars manies, i alguns problemes que això li ha provocat. També vorem com la gent pronuncia malament el nom de Linux, quan hauria de dir GNU/Linux en mes de Linux.


Historia del Linux 

Linus Torvalds es un estudiant de informàtica a la universitat de Helsinki, i en veure que el sistema Minix no es podia ampliar les seves funcions va decidir crear el seu propi sistema operatiu compatible amb el Unix que es va anomenar Linux. A desenvolupar Linux com a part del seu projecte de final de carrera, i va presentar-ne la primera versió l'any 1991 als 21 anys. A partir d'aquell moment, nombrosos col·laboradors es van afegir al projecte. Milers de persones que volien tenir Unix en els seus PCs van veure que el Linux era la seva única alternativa. El Linux va anar de perles al programa GNU ja que cercaven un sistema operatiu lliure per l'estil de Unix. Avui en dia al sistema operatiu es diu GNU/Linux i es utilitzat per tot el mon. A mitjans dels 90 el Linux cercava una alternativa al famós Windows de Microsoft. M'entres el Linux continuava sent desenvolupat per milers de persones per tot el mon i cada un tenia la seva pròpia versió gracies a que deixen veure el codi font.


GNU

Historia

El sistema GNU va ser creat per Richard Stallman amb d'objectiu de crear un sistema operatiu lliure. Però vins que aquest somni seu s'acabàs varen passar algunes cosses: 
Richard Stallman.jpg
 1. -1985: Stallman va crear la "Free Software Foundation", Fundació pel programari lliure (FSF), gracies a això el projecte GNU va anar agafant nom.
 2. -1990: Van aconseguir que el GNU ja tengues el seu propi processador de textos el Emacs, però encara faltava el valios nucli.
 3. .-1991: Va ser la valiosa data en la que Linus Torvalds va començar a dissenyar el Linux. Ràpidament milers de programadors de tot el mon es varen junta a Linus Torvalds per a crear el Linux
 4. - Va ser l'any més esperat per els programadors del projecta GNU, van aconseguir trobar un nucli per el seu projecta, ja que després d'anys intentant fer el seu propi no ho van a conseguir, van juntar el seu GNU amb el sistema operatiu Linux i va ser quan realment es va crear el Linux que avui coneixem el GNU/Linux. Apart del programa també es juntaren Richard Stallman i Linus Torvalds.

Programes desa rollats pel programa GNU:

Aquests son uns quants de tots els que es varen crear:

 1. -Bash: interprete de comandos.
 2. -Emacs: Processador de text.
 3. -GIMP: editor de fotografia.
 4. -GNOME: ambient de escritori grafic.
  GSL.jpg
 5. -GSL: Biblioteca Científica para GNU.
 6. -Maxima: un sistema per a fer i resoldre calculs alfabetics.
 7. -GDB: depuradora de aplicacions.
 8. -Texinfo: Sistema de documentació.
 9. -DDD: sistema de detectat i depuració de errors.
 10. -CVS: sistema de control del codi font.


GNU/Linux

GNU/Linux, o linux. Es un sistema operatiu (GNU + Linux) lliure que forma part de la FSF ("Free Software Foundation")conegut per tot el mon i comercialitzat amb una llicencia lliure GPL i gracies a això dona la posibilidad de veure el seu codi i modificar-lo i crear la teva propia versió.
Gnu-linux.jpg

Erros comuns amb el GNU/Linux:

Stallman insisteix que el nom correcte per aquest tipus de sistema operatiu és GNU/Linux, ja que les utilitats GNU són essencials pel seu funcionament. A la pràctica, la majoria de distribuidors i usuaris utilitzen només el terme Linux per referir-se al sistema operatiu complet, bé per comoditat, o perquè consideren que el nucli és la part mes rellevant i la que ha de donar nom al sistema. La majoria de distribucions utilitzen el terem "linux" per referir-se al sistema operatiu, tot i que n'hi ha que utilitzen "GNU/Linux".

Empreses cooperadores amb el GNU/Linux:

Desde el 2000, que va ser quan el Linux va començar a tenir més seguidors, altres empreses de software es van guntar amb ell: IBM, Sun Microsystems, Hawllet-Packard i Novel. Algunes empreses ja duen el GNU/Linux pre-instelat o els compredors poden desidir si el seu ordenador duu pre-istalat el Linux o el Windows. I també esta ajudad per altres companyies de aplicacions com java, Nero, Google (alguns programes), Adobe, yahoo!


Distribucions del GNU/Linux (Variant del sistema operatiu del GNU/Linux)

Son les variants que cada persona fa per ell, que un grup de persones fa i les distribueix a altres persones, etc. Cada tipus pot dur un programa o una petita variació que un altre no dugui o pot ser un poc més rapit, però les diferencies solen ser mínimes. Totes es didtrubueixen amb el codi font lliure, com toca ser ja que el Linux es lliure; com el GNU, la BSD o la KDE. Les distribucions varen sorgí quan el Linux va anant fent-se famos i quan la gent va voure que era tan facil de modificar i que podien fer versions propies per ells.

De versions n'han sorgides moltes i de molts tipus. Actualment existeixen nombroses distribucions del programari del sistema operatiu Linux o GNU/Linux, algunes de les quals gestionades per empreses privades (RedHat) i d'altres per comunitats d'usuaris i programadors (Debian) i fins i tot Comunitats autònomes (LinEx) o Instituts d'Ensenyament Secundari (BIADIX). Les diferències que tenen són bàsicament l'alliberament (o tancament) de codi a la gent, la incorporació (o la falta) d'interfícies gràfiques per a la gestió de nombroses aplicacions, la facilitat (o complicació) d'instal·lació ús.

També hi ha distribucions basades amb altres distribucions, per exemple, gNewSense; altres que segons la persona que el va crear era d'una zona i domes el va fer amb angles i un altre idioma, per exemple; UTUTO-e que només i es amb angles i amb espanyol; i altres que cada vegada, gracies a gent que sap idiomes els estan traduint, etc; hi ha moltes distribucions i de molts de tipus.

Ubuntu2.png
Gentoo.png

El Mercat

Linux vs windows.jpg
Hi ha moltes de empresses d'ordinadors que anteriorment sempre posaven pre-instal·lat el Microsoft Windows XP, Me, 2000 o el Vista i ara opten per ja duu una variació del Linux o quan es ven un ordinador l'informatic de la tenda t'instal·la un dels dos sistemes operatius, el que tu vulguis. Per culpa de això i de que cada vegada el Linux lleva més “terreny” al Windows i això a començat una guerra:

No domes això sinó que també el numero de ventes del Linux a aumentat considerablement: 42.6% aquest any, en diferencia de l'any passat, que ja eren moltes. En canvi el Windows va haver de treure al mercat una nova versió, el Windows Vista, que es una especia del Linux, però la del Windows no es lliure. En cara que deien que el Windows Vista no es vendria, va doblar les ventes del XP, peò no va afectar al Linux ja que apesar de això les ventes del Linux no varen aturar-se.

Una altra cosa que fa que el Linux guanyi terreny al Windows, es que gracies a que el codi font esta a la vista espigui modificar tot el que vulguis, els icones del escriptori, fent-los en un programe i despres posant-los en el Linux. 


Autors Importants

Hi ha molta gent(informatics, hackers, profesors, empreses, etc...) han estat i estan sent important per desarrollar el Linux i el GNU/Linux, les seves distribucions, i tot lo relecionat amb el Linux i GNU/Linux,però sobre tots ells destaquen el Linus Torvalds (creador del Linux) i el Richard Stallman (creador del projecte GNU i gran seguidor del software lliure), però també auria de nombrar el que els han ajudad, però son tants que esteria molt de temps.

Linus Torvalds: (28 de desembre de l'any 1969)-(actualitat)

Va ser el que va inventar realment el que ara anomenam com a Linux.

És un informàtic Finlandés que mentres estudiava informàtica a la Universitat de Helsinki va dessarrollar el sistema operatiu Linux ja que no tenia gaire doblers, no podia comprar el sistema Unix, que era el que s'utilitzava en aquella època. Va obtenir la ajuda de molta gent gràcies a que va enviar un llistat de noticies electròniques (News).Quan el va treure a la venda la primera versió va ser millorada per molta gent ja que tenien el codi font. Aquest sistema operatiu ha tengut uns quants noms com són: Shell, que va ser el primer que va rebre però canviat el cap de poc temps; Freax, aquest va ser el segon, però també no va durar massa temps ja que es va substituir per un altre nom, Linux.
Linux Torvalds.jpg

Biografia

 1. -1988: Va ser adimitit en la Universitat de Helsinki allà on es va graduar en el grau de maestria en ciències de la computerització.
 2. -1992: Linus Torvalds va adoptar la llicencia lliure GPL i això va fer que les ventes es disparassin, ja que podies fer el que volies amb ell.
 3. -1997: Linus va recibir els premis 1997 Nokia Foundation Award de Nokia i els Lifetime Achievement Award at Uniforum Pictures. Des de el 1997 treballa en la Open Source Development Labs.

Richart Stallman: (16 de març de 1953- actualitat)

1971 sent un estudiant de primer any de Física a la universitat de Harvar es va convertir amb un Hacker de laboratori d'intel·ligència. Als anys 80, la cultura hacker, que era la vida, Stallman es va començar a difondre amb la comercialització de l'industria del programari.

Explica com abans que arribés la temuda industria del programari la gent s'intercanviava programes, i el codi font d'aquests. A inicis dels anys 80, la situació va canviar.

Per culpa de les seves manies, en el 1983, li van fer firmar un contracte especial en el qual si algun treballedor feia una cosa que ell ni trobas adecuada, segons la seva ideologia, no el podia despedir. Com a creador del projecte GNU i per la seva participació en el GNU/Linux Stallman apolla algunes distribucions com:

 1. -gNewSense (basada amb el Ubuntu)
 2. -Ututo, la principal a Argentina.
 3. -Dyne:bolic, especialitzada amb archius multimedia.
 4. -Musix GNU+Linux.
 5. -BLAG, basat amb el Fedora.
 6. -GNUStep LiveCD, variació del GNUStep.
Eines de l'usuari