Neus Mas Bauzá

De Lledonerwiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

L'ESCOLA DELS MEUS PADRINS

'PREGUNTES ALS PADRINS SOBRE COM ERA L'ESCOLA' Neus Mas Bauzá


PADRÍ:AMAD0R

El meu padrí anava a l'ecola de Petra. L'escola era molt gran, però només hi havia 3 aules. Era molt guapa i el pati era molt gran amb una cisterna al mig.

Només tenia un llibre, allà hi havia totes les assignatures que donaven. Més o menys hi havia 700 o 800 pàgines. Aproximadament 60 persones.

Els nins i les nines a aquella època anaven separats, els mestres no eren capellans sinó mestres.

No anaven per cursos sinó quan el professor trobava que ja ho sabien et donaven el certificat d'estudis i et podies aturar d'estudiar.

Va tenir un sol professor en els 14 anys que va estudiar. Els 11 el meu padrí ja tenia el certificat d'estudis, però ell va trobar que era molt jove i així es va canviar a l'escola privada fins als 14 anys.

Les taules eren per a dues persones, eren de fusta i amb un tinter, i amb una post per posar els llibres.

Anaven a l'escola de dilluns a dissabte, l'horari era de 9:00 a 12:00 i de 3:00 a les 5:00 menys els dissabtes que era de 9:00 a 12:00.

No anaven d'escursió ni celabraven les festes, ni tampoc festival de fi de curs.

Si no havies après tot el que et tocava l'any que venia ho tornaves a repetir tot.

Tenien una pissarra molt gran, i el color del fons era de color negre. A dins la classe tenien una foto de la Puríssima i d'en Franco.

El meu padrí opina que han canviat molt les coses de la seva època a la nostra, quasi sempre tenen vacances, ordinadors, van d'excurció i fan festivals...


PADRINA:FRANCISCA

Anava a Portocolom, l'escola era de monges i molta petita; l'aula també era molt petita.

Tenien una professora, és a dir una monja, i un sol llibre que els bastava per tot un any. Les cadires i les taules eren de fusta, escrivien en tinta i ploma. Anaven de vegades a peu a Cala Murada. A la classe eren molt pocs perquè tan sols eren nines. Se n'anaven a resar i s'examinaven de doctrina.

Les nines no estudiaven tant com els nins, els horabaixes feien randa i punt mallorquí, se n'anaven les monges a comprar i jugaven. No és com l'actualitat que van junts i estudien.

Al matí l'horari era d'aproximadament 15 persones. Anaven a l'escola fins als 14 anys. Tenien una pissarra de color negre i escrivien en guixos de color blanc, no hi havia guixos de colors.

El dia de les Verges feien elles mateixes bunyols i els menjaven.

Duen uniforme, al principi una bata blanca, després la varen llevar i varen poder dur el que volguessin.Aquesta informació l'he treta dels meus avis o padrins Amador i Francisca.

ELS JOCS DE LLEURE DELS MEUS PADRINS

ÍNDEX


Padrí:Amador

Padrina:Francisca

Opinió personal

Bibliografia


Padr:Amador

  • Bolles: Utilitzaven bolles redones de test i un pulí petit que servia per tirar la bolla de test. Es feia un cercle i es posaven les bolles, cada un tenia el seu pulí i havies de tirar, la que sortia era teva però si el pulí es quedava dins del cercle no era valida i t’ havies de posar la que havies tret defora i una de teva. Es necessiten com a mínim 2 persones.
  • Pulí:Bollles petites d’acer que venien dins les capses
  • Baldufes:Es feia un cercle i es posava una bolla al mig, amb una altra baldufa s’havia de treure del cercle. I si la teva es quedava dins havies de deixar-la i esparar que totes siguessin dins. Per posar la primera baldufa és per sorteig.
  • La Teia: Es necessita una pedra plana o una rajola. Es fa una retxa, es posen en fila i la que queda més a prop de la línea guanya, i el que guanya s’enporta el que havien apostat per exemple: cromos o sants

Els sants era una capsa de mistos on hi havia fotos de futbolistas o escuts d’alguns equips etc… .

  • Conillons Amagats: Es Conta fins a 20 ó 30. I en acabar el que conta demanar:’’Estau amagats ?’’ I algú ha de respondre si o no. Per salvar-se ham d'anar al lloc a on s´ha contat.
  • Es pilla: Quant la persona que pilla et veu i va on t’ ha pillat i diu t’he vist i diu el teu nom.

Es salva:Quant la persona wue es salva toca allà on han contat. Pilla el darrer que agafes.
Padrina:Francisca

  • Cromo:Els cromos tenien fotografies de nens i nenes petites. Cada nena havia de portar una caixa de cromos.

Decidien quats de cromos havien de posar.Es posava un cromo al mig i tu amb el teu havies d’intentar ferirli i girarlo tos els que giraves els te quedaves.

  • Figuretes:Tenien formes de prínceps i princeses i estaven fetes de papers. Primer decidien quantes figures havien de posar .La figura estava al revés , i tú havies de tirar un cop fort al terra i la que es girava era teva
  • 5 Pedretes :Es cercaven 5 pedrets iguales. Cada jugador tenia;Quatre alterra i una a la mà.Es tirava una pedra, i mentrestant l’altre era dalt tu havies d’agafar una altre pedre i així fins tenir les 5 pedretes dins la má.Però si fallaves perdies el torn.


  • Agulles:Es posavan les agulles una davant l’altre i amb el dit l’havies d’empenyér. Qui les crusava antes s’enduia les agullless.


OPINIÓ PERSONAL

Fer aquest treball m’ha agredat molt perquè he aprés moltes coses i ara se que ara nosaltres tenim moltes coses per jugar. Quant els nostre padrins eren petits jugaven amb molt poca cosa i s’ho pasaven molt bé. Trob que els jocs d’antes i d’ara han canviat molt.


Bibliografia

Aquesta informació l'he obtinguda dels meus padrins:Amador i Francisca

Eines de l'usuari