Sebastià Roig Coll

De Lledonerwiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

L'ESCOLA DELS MEUS PADRINS

ES PADRÍ

Abans de fer la primera comunió anava a ses monges Franciscanes (a Campos) la mestra era sor Paulina. Després de la primera comunió va anar a l’Escola Graduada, que ara és el Col·legi Joan Veny Clar. La primera mestra va ser donya Carmela. Llavors, als nou anys va passar a tenir tres mestres durant un curs: eren don Jaume Prohens, don Miquel Montserrat i don Jaume Ponceti. Als deu anys va fer un examen d’ingrès per fer batxillerat a Palma. Després va fer cinc cursos de batxillerat (eren set) a un col·legi nou on venien professors de Palma i de Campos un per cada assignatura que eren set.

A ca les monges. El material: un llibre, un quadern, un llapis, esborradora i una capsa de pintures. Hi havia pupitres de dos en dos. Tenien pati però no Ed. Física.

A la graduada. El material: empleaven tinta negra que la feien els mateixos professors, tenien més llibres (tres ó quatre) i dos quaderns, un de gramàtica i un de contes. Eren taules molt grans i seien damunt un banc.

Al col·legi. El material: Tenien un llibre i un quadern per cada assignatura i empleaven ploma estilogràfica. No hi havia pati, tampoc hi havia Ed. Física. Hi havia taules grosses de 4. Sempre havien de xerrar el castellà.SA PADRINA

Quan tenia sis anys va anar a l’escola de la Caritat a Portocolom. Només hi havia dues classes, una de grans i l’altra de petits. La monja nomia sor Aina. Eren pupitres de dos. Tenien un llibre que es deia "sa cartilla". Després va anar a l’escola graduada a Felanitx, la mestra nomia Margalida Noguera. Va anar a escola fins als catorze anys.
ELS JOCS DE LLEURE DELS MEUS PADRINS

Índex


1. Sa Padrina

2. Es Padri

3. Opinio Personal


Es Padrí

Futbol: Qui marcava mes gols guanyava, jugaven amb una pilota de goma o de cuir. Les porteries erem dues pedres.

Bolles: Feien un rotloi, posaven les bolles dintre del rotlo i les havien de treure amb un poli. Un poli es una peça de ferro i les bolles eren de vidre o de fang.

Teies: Tiraven una teia, amb una altra teia l’avien de ferir, se jugaven programes de cine. Si pegaves a la tria i quedava a un pam eren dos programes, si pegaves a la teia eren un programa i si quedava a un pam de la teia (sense ferirla) també un programa. Una teia és un tros de sola de sabata o un tros de goma

Montepio: Un es cotava i un altra i bota damunt i si toca amb el peu enterra un altra damunt fins que queien i havien de tornar a començar.

Rebol: Posaven una pedra i damunt li posaven centims.Amb una pedra plana havien de fer la pedra amb centims i si els centims esteien més aprop de la teva pedra tels quedaves i si no els tormaves a posar a damunt la pedra. Es necessitaven dues pedres i cèntims.


Sa Padrina

Quant era petita jugava a:

Piso: Tiraven una pedra a damunt un numero i havien d’anar a agafar la pedra a peu coix. Pintaven el piso amb un guix al carrer.

Agulles: Tiraven una agullai amb una altra agulla havien de quedar creuades, qui aconseguia creuar-les es quedava un cromo. Jugaven amb agulles de cap negre.

Figurins: Posaven dos figurins girats un damunt un altre i amb la mà havies d’anar a girar-los. Els figurins són un tros de paper amb un dibuix.

Corda: Una nina es posava enmig de dues nines. Les dues nines giraven la corda i la den mig botava i després quan saturava o es cansava sortia i nentrava una altra. Enpleaven una corda gruixada.

Cunillons d’amagat: Un nin o una nina contava i els altre s’amagaven, i el primer que trobaven “pillava”.

A part d’això també jugava quant era més petita a papàs i mamàs, a pepes (les pepes eren de cartó), a princeses, etc.

Opinió personal

Trob que els jocs del padrins quant eren petits son bastant interessants i que alguns molt divertits, també trob que els jocs d’ara son molt mes diferents als d’abans.

Eines de l'usuari