Els videojocs - 2008-2009

De Lledonerwiki
(Diferència entre revisions)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 13: Línia 13:
 
== 3. Alguns exemples.  ==
 
== 3. Alguns exemples.  ==
  
=== Història ===
+
=== Història ===
  
 
Sapace invaders va néixer en 1978 per obra de Toshihiro Nishikaro, un dissenyador japonès de la Taito Corporation. L'èxit del joc va ser enorme i es va transformar en un fenomen comercial: al cabo de poc temps era possible comprar tot tipus de merchandising relacionat amb la creació (llibres, discs, camisetes...). A demés no tardaren en sortir els primers clons. Degut a que Space Invaders, encara que paresqui impossible, no està sujecte a copyright, varis productors de videojocs el varen clonar treguent a la venta jocs com: Space Invaders Deluxe, Super Invaders o Fast Invaders. El juego además tuvo innumerables adaptaciones a lo largo de los años, como: "Space Invaders '95: The Attack Of Lunar Loonies", o la más reciente para Nintendo DS' Space Invaders Extreme".  
 
Sapace invaders va néixer en 1978 per obra de Toshihiro Nishikaro, un dissenyador japonès de la Taito Corporation. L'èxit del joc va ser enorme i es va transformar en un fenomen comercial: al cabo de poc temps era possible comprar tot tipus de merchandising relacionat amb la creació (llibres, discs, camisetes...). A demés no tardaren en sortir els primers clons. Degut a que Space Invaders, encara que paresqui impossible, no està sujecte a copyright, varis productors de videojocs el varen clonar treguent a la venta jocs com: Space Invaders Deluxe, Super Invaders o Fast Invaders. El juego además tuvo innumerables adaptaciones a lo largo de los años, como: "Space Invaders '95: The Attack Of Lunar Loonies", o la más reciente para Nintendo DS' Space Invaders Extreme".  
Línia 19: Línia 19:
 
<br>  
 
<br>  
  
=== El joc ===
+
=== El joc ===
  
 +
El joc té una estructura molt simple però apassionant. El jugador controla un canyó que pot moure's cap a la dreta i cap a l'esquerra i té un botó de dispar. Té que anar destruint els aliens invasors (dels quals hi ha tres tipus: amb forma de calamar, de i de pop) que van acostant-se a la terra cada cop més ràpidament. Cada temps apareix en la pantalla, por encima de los invasores, un plat volador que es mou aleatòriament de dreta a esquerra o de esquerra a dreta i que no agrega una puntuació definida, sinó que els punts que otorga varien cada cop. Per tenir més èxit en el joc, es deu eliminar la fila que s'acosta a un dels dos del monitor disparant als invasores un a un i anar alternant aquest procés. A demés tenim quatre escuts de protecció terrestre (més pareguts a búnquer) que ens cobreixen del foc alienígena, encara que també nos dificulten disparar des de darrera de d'ells.
  
El joc té una estructura molt simple però apassionant. El jugador controla un canyó que pot moure's cap a la dreta i cap a l'esquerra i té un  botó de dispar. Té que anar destruint els aliens invasors (dels quals hi ha tres tipus: amb forma de calamar, de i de pop) que van acostant-se a la terra cada cop més ràpidament. Cada temps apareix en la pantalla, por encima de los invasores, un plat volador que es mou aleatòriament de dreta a esquerra o de esquerra a dreta i que no agrega una puntuació definida, sinó que els punts que otorga varien cada cop.
+
<br>
Per tenir més èxit en el joc, es deu eliminar la fila que s'acosta a un dels dos del monitor disparant als invasores un a un i anar alternant  aquest procés.
+
A demés tenim quatre escuts de protecció terrestre (més pareguts a búnquer) que ens cobreixen del foc alienígena, encara que també nos dificulten disparar des de darrera de d'ells.
+
 
+
  
== Pac Man ==
+
== 4.Pac Man ==
  
Pac-Man és un videojoc arcade creat pel dissenyador de videojoc Toru Iwatani de la empresa Namco, i distribuït Midway Games al mercat estadounidens a principis de 1980. En Espanya es coneix popularment com Comecocos. La idea per crear el joc va ser molt graciosa ja que es va inventar el joc de una forma molt normal, simplement va tallar una pizza per un dels sectors i a la taula li va quedar un cercle al que li fatava un sector, va pensar que això seria la boca i que l'anomenaria paku-man.  
+
Pac-Man és un videojoc arcade creat pel dissenyador de videojoc Toru Iwatani de la empresa Namco, i distribuït Midway Games al mercat estadounidens a principis de 1980. En Espanya es coneix popularment com Comecocos. La idea per crear el joc va ser molt graciosa ja que es va inventar el joc de una forma molt normal, simplement va tallar una pizza per un dels sectors i a la taula li va quedar un cercle al que li fatava un sector, va pensar que això seria la boca i que l'anomenaria paku-man. Des de que Pac-Man va ser presentat en la tardor de 1979, va ser un èxit. Es va convertir en un fenomen mundial en la indústria dels videojocs, i va acabar amb les regles imposades per Space Invaders. Va acabar amb la acció shoot-em-up (disparar a tots) per baratar-ho per un únic format, humorístic i poc violent que va agradar molt a les atl·lotes, apart dels atl·lots.  
Des de que Pac-Man va ser presentat en la tardor de 1979, va ser un èxit. Es va convertir en un fenomen mundial en la indústria dels videojocs, i va acabar amb les regles imposades per Space Invaders. Va acabar amb la acció shoot-em-up (disparar a tots) per baratar-ho per un únic format, humorístic i poc violent que va agradar molt a les atl·lotes, apart dels atl·lots.  
+
  
=== Origen del nom ===
+
=== Origen del nom ===
  
El nom del joc prové de la onomatopeia japonesa paku (パク), què és el so què es produeix al obrir i tancar la boca.  
+
El nom del joc prové de la onomatopeia japonesa paku (パク), què és el so què es produeix al obrir i tancar la boca. El nom es va romanitzar como Puck-Man al Japó (en inglés puck es pronunciaria paregut a pac en espanyol), però Midway el modificà a Pac-Man per el mercat estadounidens (y posteriorment altres mercats occidentals), ja que volien evitar que gent malintencionada alteraràs la paraula Puck per a que es llegís com, altres paraules diferents amb significants massa.. (ja ho sabem). Però, no, a la gent li va encantar aquest nou videojoc, fins hi tot varen fer una sèrie animada i una cançó patrocinada per Hanna Barbera, què inclús arribà a sortir com a portada en la revista Time.  
El nom es va romanitzar como Puck-Man al Japó (en inglés puck es pronunciaria paregut a pac en espanyol), però Midway el modificà a Pac-Man per el mercat estadounidens (y posteriorment altres mercats occidentals), ja que volien evitar que gent malintencionada alteraràs la paraula Puck per a que es llegís com, altres paraules diferents amb significants massa.. (ja ho sabem). Però, no, a la gent li va encantar aquest nou videojoc, fins hi tot varen fer una sèrie animada i una cançó patrocinada per Hanna Barbera, què inclús arribà a sortir com a portada en la revista Time.
+
  
 
=== Descripció  ===
 
=== Descripció  ===
  
El protagonista del videojoc Pac-Man és un cercle groc al que li falta un sector per el que pareix tenir boca. Apareix en laberints on pot menjar punts petits, punts grossos i altres premis amb forma de fruites i altres objectes. L'objectiu del personatge és menjar tots els punts de la pantalla, moment en el que se passa al següent nivell o pantalla. En canvi quatre fantasmes o monstres, Shadow (Blinky) Speedy (Pinky), Bashful (Inky) y Pokey (Clyde), recorren el laberint per intentar menjar-se a Pac-Man. Aquests fantasmes són, respectivament, vermell, rosa, blau clar i taronja. En el joc original (Puck-Man), els fantasmes s'anomenaven Akabei, Pinky, Aosuke y Gu-uta. Els fantasmes no son iguals, perquè Blinky és molt ràpid, y té l'habilitat de trobar-te en el escenari, Inky és molt lent i moltes vegades evitarà la trobada amb Pac-Man.
+
El protagonista del videojoc Pac-Man és un cercle groc al que li falta un sector per el que pareix tenir boca. Apareix en laberints on pot menjar punts petits, punts grossos i altres premis amb forma de fruites i altres objectes. L'objectiu del personatge és menjar tots els punts de la pantalla, moment en el que se passa al següent nivell o pantalla. En canvi quatre fantasmes o monstres, Shadow (Blinky) Speedy (Pinky), Bashful (Inky) y Pokey (Clyde), recorren el laberint per intentar menjar-se a Pac-Man. Aquests fantasmes són, respectivament, vermell, rosa, blau clar i taronja. En el joc original (Puck-Man), els fantasmes s'anomenaven Akabei, Pinky, Aosuke y Gu-uta. Els fantasmes no son iguals, perquè Blinky és molt ràpid, y té l'habilitat de trobar-te en el escenari, Inky és molt lent i moltes vegades evitarà la trobada amb Pac-Man. Hi ha quatre punts més grans de el normal situats prop dels cantons del laberint, i que proporcionaran a Pac-Man l'habilitat temporal de menjar-se als monstres (tots ells es tornen color blau mentrestant Pac-Man té aquesta habilitat). Després de haver estat menjats, els fantasmes es regeneren dins la "casa" (una caixeta situada en el centre del laberint). El temps que els fantasmes són vulnerables, varia segons la pantalla, (com més alt sigui el nivell, menys temps tarden a tornar ser con antes). Hi ha uns descansos entre algunes pantalles (entre la 2 i la 3, 5 i 6, 9 i 10 i posteriorment cada quatre pantalles) en que es veuen escenes humorístiques sobre Pac-Man y los fantasmes. A demés de menjar els punts, Pac-Man pot obtenir puntuació addicional si es menja algun del objectes que apareixen dues vegades per pantalla just a sota de la caixa en el centre del laberint on surten els monstres. L'objecte canvia cada pantalla o cada dues, i el seu valor en punts augmenta, de forma que dues cireres (el premi de la primera pantalla) valen 100 punts,i l'altre que és l'últim objecte, la clau, val 5.000 punts. El videojoc té exactament 255 pantalles completament jugables, sent aquest el major nombre què es pot expressar amb vuit(8) xifres en el sistema binari. Encara que, tècnicament, existeix un nivell 256, si s'arriba a ell la parte dreta de la pantalla apareix distorsionada amb caràcters incongruents i fent que el joc sigui pràcticament injugable. Els entusiastes de Pac-Man es refereixen a aquest nivell com el "Nivell Final", el "Nivell de la Pantalla Partida" (Split-Screen Level) o senzillament com el final de Pac-Man.
Hi ha quatre punts més grans de el normal situats prop dels cantons del laberint, i que proporcionaran a Pac-Man l'habilitat temporal de menjar-se als monstres (tots ells es tornen color blau mentrestant Pac-Man té aquesta habilitat). Després de haver estat menjats, els fantasmes es regeneren dins la "casa" (una caixeta situada en el centre del laberint). El temps que els fantasmes són vulnerables, varia segons la pantalla, (com més alt sigui el nivell, menys temps tarden a tornar ser con antes).
+
Hi ha uns descansos entre algunes pantalles (entre la 2 i la 3, 5 i 6, 9 i 10 i posteriorment cada quatre pantalles) en que es veuen escenes humorístiques sobre Pac-Man y los fantasmes.                                                                                                                                                 A demés de menjar els punts, Pac-Man pot obtenir puntuació addicional si es menja algun del objectes que apareixen dues vegades per pantalla just a sota de la caixa en el centre del laberint on surten els monstres. L'objecte canvia cada pantalla o cada dues, i el seu valor en punts augmenta, de forma que dues cireres (el premi de la primera pantalla) valen 100 punts,i l'altre que és l'últim objecte, la clau, val 5.000 punts.
+
El videojoc té exactament 255 pantalles completament jugables, sent aquest el major nombre què es pot expressar amb vuit(8) xifres en el sistema binari. Encara que, tècnicament, existeix un nivell 256, si s'arriba a ell la parte dreta de la pantalla apareix distorsionada amb caràcters incongruents i fent que el joc sigui pràcticament injugable. Els entusiastes de Pac-Man es refereixen a aquest nivell com el "Nivell Final", el "Nivell de la Pantalla Partida" (Split-Screen Level) o senzillament com el final de Pac-Man.
+

Revisió de 12:55, 16 des 2008

Contingut

1.Introducció.

Avui en dia, els videojocs, ja siguin d'ordinador, de mòbil i/o de qualsevol tipus de play station, són molt abundants i bastant necessaris en la vida que vivim ara, en l'actualitat, ja que 9 de cada 10 nins ten tenen a casa seva. Videojocs en general: Pac-man (comecocos), Space Invaders, Tetris, Bubles, Mario Bros, King Kong, Pim-ball, Tennis for two, Tres en ratlla, T-Briks, Oil Pippes, Lara Croft, Harry Potter, Torrente... Tots aquests jocs estan mesclats, perquè n'hi ha d'antics i d'actuals. Com que avui en qualsevol persona sap què són i qualque pic hi ha jugat, jo, na Georgina, he decidit fer aquest treball on parlaré de què són, qui els va inventar, i n'explicaré uns quants (l'Espace Invaders, el Pac-man i el tetris). També he utilitzat imatges trobades al google de l'internet epiphany.

2. Què són?

Un videojoc (tant de vídeo con electrònic) és un joc que involucra a qui juga amb la interacció d'efectes visuals en un dispositiu electrònic amb una pantalla i una sèrie de perifèrics (comandaments) que permeten la interacció. La paraula vídeo o videojoc tradicionalment es refereix quan es tracta d'un videojoc que està creat i s'utilitza amb una sèrie d'elements electrònics. En l'actualitat el terme joc es pot referir a qualsevol tipus de dispositiu d'entreteniment. El que s'utilitza per jugar als videojocs són coneguts (popularment) com plataformes; els exemples d'aquests serien els ordinadors personals i les videoconsoles. De plataformes n'hi ha de tot tipus: antigament els s'hi jugava amb els ordinadors de grans proporcions. Ara es pot jugar amb l'ordinador actual què és petit i modern, amb el mòbil, amb les play station, amb els Ipod, etc. A la interfície de l'usuari normalment, es pot controlar, manejar, o manipular mitjançant un dispositiu anomentat controlador de joc que varia amb el disseny i les prestacions en les diverses plataformes. Històricament, els primers videojocs d'ordinador personal utilitzaven un teclat d'ordinador per jugar, o més comunament, l'usuari havia de comprar un joystick per separat amb algun botó incorporat per jugar-hi. Alguns videojocs d'ordinador de l'actualitat permeten al jugador utilitzar el teclat i el ratolí alhora.Apart dels elements visuals comuns que s'hi poden trobar en un videojoc, s'han creat altres dispositius o sistemes per a que el jugador obtingui una millor interacció i informació sensitiva del videojoc. Alguns exemples sobre això són millors dispositius de reproducció del so (altaveus), com també un gran nombre de dispositius externs (p.e., dispositius de vibració).


William Higinbotham; Inventor de Tennis for two. (el primer videojoc)


3. Alguns exemples.

Història

Sapace invaders va néixer en 1978 per obra de Toshihiro Nishikaro, un dissenyador japonès de la Taito Corporation. L'èxit del joc va ser enorme i es va transformar en un fenomen comercial: al cabo de poc temps era possible comprar tot tipus de merchandising relacionat amb la creació (llibres, discs, camisetes...). A demés no tardaren en sortir els primers clons. Degut a que Space Invaders, encara que paresqui impossible, no està sujecte a copyright, varis productors de videojocs el varen clonar treguent a la venta jocs com: Space Invaders Deluxe, Super Invaders o Fast Invaders. El juego además tuvo innumerables adaptaciones a lo largo de los años, como: "Space Invaders '95: The Attack Of Lunar Loonies", o la más reciente para Nintendo DS' Space Invaders Extreme".


El joc

El joc té una estructura molt simple però apassionant. El jugador controla un canyó que pot moure's cap a la dreta i cap a l'esquerra i té un botó de dispar. Té que anar destruint els aliens invasors (dels quals hi ha tres tipus: amb forma de calamar, de i de pop) que van acostant-se a la terra cada cop més ràpidament. Cada temps apareix en la pantalla, por encima de los invasores, un plat volador que es mou aleatòriament de dreta a esquerra o de esquerra a dreta i que no agrega una puntuació definida, sinó que els punts que otorga varien cada cop. Per tenir més èxit en el joc, es deu eliminar la fila que s'acosta a un dels dos del monitor disparant als invasores un a un i anar alternant aquest procés. A demés tenim quatre escuts de protecció terrestre (més pareguts a búnquer) que ens cobreixen del foc alienígena, encara que també nos dificulten disparar des de darrera de d'ells.


4.Pac Man

Pac-Man és un videojoc arcade creat pel dissenyador de videojoc Toru Iwatani de la empresa Namco, i distribuït Midway Games al mercat estadounidens a principis de 1980. En Espanya es coneix popularment com Comecocos. La idea per crear el joc va ser molt graciosa ja que es va inventar el joc de una forma molt normal, simplement va tallar una pizza per un dels sectors i a la taula li va quedar un cercle al que li fatava un sector, va pensar que això seria la boca i que l'anomenaria paku-man. Des de que Pac-Man va ser presentat en la tardor de 1979, va ser un èxit. Es va convertir en un fenomen mundial en la indústria dels videojocs, i va acabar amb les regles imposades per Space Invaders. Va acabar amb la acció shoot-em-up (disparar a tots) per baratar-ho per un únic format, humorístic i poc violent que va agradar molt a les atl·lotes, apart dels atl·lots.

Origen del nom

El nom del joc prové de la onomatopeia japonesa paku (パク), què és el so què es produeix al obrir i tancar la boca. El nom es va romanitzar como Puck-Man al Japó (en inglés puck es pronunciaria paregut a pac en espanyol), però Midway el modificà a Pac-Man per el mercat estadounidens (y posteriorment altres mercats occidentals), ja que volien evitar que gent malintencionada alteraràs la paraula Puck per a que es llegís com, altres paraules diferents amb significants massa.. (ja ho sabem). Però, no, a la gent li va encantar aquest nou videojoc, fins hi tot varen fer una sèrie animada i una cançó patrocinada per Hanna Barbera, què inclús arribà a sortir com a portada en la revista Time.

Descripció

El protagonista del videojoc Pac-Man és un cercle groc al que li falta un sector per el que pareix tenir boca. Apareix en laberints on pot menjar punts petits, punts grossos i altres premis amb forma de fruites i altres objectes. L'objectiu del personatge és menjar tots els punts de la pantalla, moment en el que se passa al següent nivell o pantalla. En canvi quatre fantasmes o monstres, Shadow (Blinky) Speedy (Pinky), Bashful (Inky) y Pokey (Clyde), recorren el laberint per intentar menjar-se a Pac-Man. Aquests fantasmes són, respectivament, vermell, rosa, blau clar i taronja. En el joc original (Puck-Man), els fantasmes s'anomenaven Akabei, Pinky, Aosuke y Gu-uta. Els fantasmes no son iguals, perquè Blinky és molt ràpid, y té l'habilitat de trobar-te en el escenari, Inky és molt lent i moltes vegades evitarà la trobada amb Pac-Man. Hi ha quatre punts més grans de el normal situats prop dels cantons del laberint, i que proporcionaran a Pac-Man l'habilitat temporal de menjar-se als monstres (tots ells es tornen color blau mentrestant Pac-Man té aquesta habilitat). Després de haver estat menjats, els fantasmes es regeneren dins la "casa" (una caixeta situada en el centre del laberint). El temps que els fantasmes són vulnerables, varia segons la pantalla, (com més alt sigui el nivell, menys temps tarden a tornar ser con antes). Hi ha uns descansos entre algunes pantalles (entre la 2 i la 3, 5 i 6, 9 i 10 i posteriorment cada quatre pantalles) en que es veuen escenes humorístiques sobre Pac-Man y los fantasmes. A demés de menjar els punts, Pac-Man pot obtenir puntuació addicional si es menja algun del objectes que apareixen dues vegades per pantalla just a sota de la caixa en el centre del laberint on surten els monstres. L'objecte canvia cada pantalla o cada dues, i el seu valor en punts augmenta, de forma que dues cireres (el premi de la primera pantalla) valen 100 punts,i l'altre que és l'últim objecte, la clau, val 5.000 punts. El videojoc té exactament 255 pantalles completament jugables, sent aquest el major nombre què es pot expressar amb vuit(8) xifres en el sistema binari. Encara que, tècnicament, existeix un nivell 256, si s'arriba a ell la parte dreta de la pantalla apareix distorsionada amb caràcters incongruents i fent que el joc sigui pràcticament injugable. Els entusiastes de Pac-Man es refereixen a aquest nivell com el "Nivell Final", el "Nivell de la Pantalla Partida" (Split-Screen Level) o senzillament com el final de Pac-Man.

Eines de l'usuari