Manga

De Lledonerwiki
Revisió de 09:55, 4 març 2008; Sgranado92 (Discussió | contribucions)
(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Eis hola! Ja ens tornem a veure. Benvinguts a l'apartat de manga de Mmula92 (Manel). Aquí hi trobareu tota la informació sobre aquest fenómen que de cada vegada s'extén més arreu del món; és procedent del Japó i un tema força conegut en els joves, sense anar més lluny i com a exemple, de Catalunya.

El Manga és un dels dos grans tipus de còmic (podem diferenciar bàsicament en còmic americà i el manga, que és japonès). A continuació us explicarem les característiques més importants dels dos:

  • Manga:

-És força senzill de dibuixar comparat amb l'americà.

-Té poques ombres.

-Els personatges es caracteritzen per tenir els ulls força grossos i les cames també molt llargues.

-Es fa gairebé sempre en blanc i negre.


Inuexemplemanga.jpg Aquest seria un exemple d'una portada d'un manga del Japó.

  • Còmic americà:

-El còmic americà és, per dir-ho així, tot el contrari:

-És un poquet més difícil, té moltíssimes ombres,...

Supermanexempleamerica.jpg I aquest l'exemple del còmic americà

A continuació ens centrarem en el manga (ja que és el que m'agrada XD) i n'explicarem tot el que pogueu saber.

Tipus de manga

Hi ha distints TIPUS de manga. Normalment es diferencia pel tipus de públic a qui va dirigit. Generalment són:

*Kodoku manga: aquesta classe de manga va dirigida a un públic infantil. Els temes que tracten no són gaire complexos i els dibuixos són més aviat senzills. L'obra que segurament sigui més famosa podria ser Doraemon dibuixada per Fujimoto Hiroshi i Motoo Abiko que pintaven sota el pseudònim de Fujiko F. Fujio. Cliqueu a l'enllaç per veure més obres de kodoku manga.

*Shônen manga: tipus de manga dirigit bàsicament a nois adolescents (a partir d'uns 13 anys) amb temes que poden ser diversos. Normalment abunda força el manga d'acció i d'aventures, com per exemple: Naruto(aventures d'un ninja), Ranma 1/2 (les aventures i desaventures d'un practicant d'arts marcials amb uns deliciosos petits tocs d'amor i uns molt bons d'humor , per exemple, té la particularitat de convertir-se en noia al tocar l'aigua freda i en noi al tocar la calenta,... XD). També en podem trobar de bastants violents (...) com per exemple "Yu Yu Hakusho"(normalment, però, molts d'aquests mangas, solen tenir un petit i deliciós toc amorós o d'humor, alguns més i d'altres menys) I també sol abundar molt el gènere esportiu; mangas centrats en un esport com per exemple, que mols coneixereu, una sèrie de gran èxit com Slam Dunk ( on com arriba un noi maleducat i "gamberro", que sembla del Bronche de Nova York, vaja.... XD; a convertir-se en un professional del bàsquet, al proincipi, només motivat per una noia...)o Touch! de Mitsuru Adachi(aquí traduït per Bateadores) una barreja de béisbol i amor i... Però també podem trobar mangas totalment divertits (que en diriem els joves "catxondos" XD), d'aquests que no pots parar de riure. Com podria ser Lamu on una extraterrestre ve a envaïr la Terra i té la sort o la desgràcia de trobar-se amb el noi més faldiller de tot el món. Tenint com a condició que si l'extraterrestre guanya una partida de "pilla-pilla" conquerirà la Terrai sino els deixarà fer en pau. A partir d'aquí van apreixent molts petrsonatges encantadors i la mar de divertits i conformen d'aquesta obra, segons la majoría de gent la millor de la reina del shônen manga, l'autora Rumiko Takahashi. Quen en parlarem més endavant. I amb tocs romàntics i humororsos destacam Love Hina (la imatge de l'enllaç) on un maldestre i despistat protagonista (Keitarô Urashima) es vol, presentar a l'universitat més prestigiosa de Tòquio, la Tôdai. Tot per una promesa que va fer a una noia quan era petit de la que no recorda ni la cara ni el nom... Malgrat que us sembli un culebronot no ho és. Ja que hereda una residència femenina amb uns personatges molt peculiars i se n'ha de fer l'encarregat. (més endavant en parlem). Cliqueu aquí per veure més obres de shônen manga explicades més detalladamnet.

A continuació unes imatges d'algunes obres perquè podeu veure les característiques del dibuix:

Imatgeexemplelovehinaportadavolum7.jpg Aquí tenim la portada del volum 7 de love hina.

Ranmaexempleambtotommanga.jpg Imatge amb molts dels personatges de Ranma 1/2.

Cal que us fixeu que malgrat que ambdues imatges són de shônen manga (depenent del tipus de manga de que parlem varia la temàtica i el dibuix) el tipus de dibuix és força diferent. Sent força més bonic, detallat i més ben acabat el de love hina (s'assembla més al shôjo, veure apartat shôjo manga) que el de Ranma (pel meu gust). Això ens demostra que són dues obres de distints autors. Espero haver romput allò que diuen de:<<tots els personatges de manga em semblen iguals>> ¬¬U XD. (...)

  • Shôjo manga: aquest tipus de còmic sol anar destinat a noies adolescents i solen tenir: o un temari totalment romàntic i de vegades dramàtic o un temari que se'n diu: "magical girls", és a dir noies amb poders màgics. El dibuix és molt més cuidat, de vegades un poc massa empalagós i carregat. En la meva opinió les seves i·lustracions són molt boniques. Podem destacar, com a autores (normalment també son dones) les Clamp; 4 germanes que es dediquen a dibuixar juntes i ho fan sota el nom de Clamp. Tenen moltes obres, sobretot, la més coneguda seria Card Captor Sakura. Tracta d'una noia que, un bon dia descobreix que té poders màgics. I juntament amb altres personatges haurà de salvar el món de la foscor. Encantadora sèrie i com'plte que enganxa!XD... Clica a l'enllaç de veure més obres de shôjo manga per veure'n més exemples i per aprofundir sobre l'argument de les anomenades.

-Compareu ara el tipus de dibuix shôjo amb les imatges de shônen de més amunt:

Sakuratom9.jpg portada tom 9 de Card Captor Sakura

Imatgefushigiyugiperaexemplewiki.jpg aquí Fushigi Yûgi

Karekanoexemplewikiprashôjo.jpg I aqui una imatge de Karekano

  • Veieu com en el shôjo manga es cuiden molt més els detalls? El traç és més elaborat, normalment hi ha elements força femenins en les il·lustracions (com les flors de l'última imatge) que li donen un aire distint i de bellesa), les técniques per acolorir solen ser més variades (veieu la imatge del mig) que està colorejada amb molts materials o la de Sakura (superior) de les autores Clamp que empren molt els colors al "pastel".
  • Cal que us fixeu en la última imatge de Karekano. Aquesta està extreta directament d'un manga. Per això és en blanc i negre i les altres que poden ser portades de mangas com la de Sakura o la de Fûshigi Yûgi que és simplement una il·lustració, estan en color.
Exemplemangayaoiammula92.jpg

  • Aquí a sobre teniu un exemple de portada d'un manga yaoi. Com podeu veure el dibuix és excel·lent molt millor, normalment, que el del shônen o altres classes (sobretot que el del shônen). Ja que en aquests mangas es pretén resaltar exageradament la bellesa dels personatges perquè gairebé el lector pugui comprendre la seva relació... (no sé si m'explico...)


Exempleseinenportadagantztom5.jpg Aquí la portada del tom 5 de Gantz.

Imatgeexempledejoseimanga?.jpg I una altra imatge

  • Veieu com les imatges tenen un aspecte súper distint en els ulls per exemple; compareu els ulls de Ranma (shônen) amb qualsevols dels de les imatges superiors.


  • Yaoi manga. Son mangues d'amor però, entre homes. Solen ser histpries força recercades d'amor (pel que la majoria de seguidors son noies) on es desenvolupa l'amor entre dos individus, amb els corresponents obstacles,...). Normalment, hi podem destriar dos papers entre els dos nois que conformen els protagonistes:


||En construcció||

Eines de l'usuari